Neurologie
Neurologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van het zenuwstelsel en de spieren. De neuroloog onderzoekt de functies van hersenen, ruggemerg en perifere zenuwen. Daarbij speelt de ziektegeschiedenis, naast het lichamelijk en neurologisch onderzoek een belangrijke rol.
De neuroloog behandelt en onderzoekt o.a. de volgende ziekten: herseninfarcten en hersenbloedingen, hoofdpijn, epilepsie, dementie (waaronder de ziekte van Alzheimer), de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS) en amyotrofische lateraal sclerose (ALS).
Specialisten

K. van Dijk

R.S. van der Giessen
Aandachtsgebieden vasculaire neurologie en bewegingsstoornissen.

S.C. Li
Aandachtsgebieden slaapstoornissen (neurovasculair) en klinische neurofysiologie.

A.M. Visser
Aandachtsgebied kinderneurologie
Speciale spreekuren
De neurologie biedt diverse speciale spreekuren en poliklinieken.
- Geheugenpolikliniek
Geheugenpolikliniek
Iedereen ervaart wel eens problemen met het denken, bijvoorbeeld het vergeten van een afspraak of het niet kunnen komen op een naam. Vaak is dit onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Op de geheugenpolikliniek van de afdeling neurologie worden mensen gezien met problemen met het denken of vermoeden op een dementie. Tijdens het bezoek aan de geheugenpoli wordt er aan de hand van diverse onderzoeken onderzocht of er wel of geen sprake is van dementie. Als er sprake is van dementie wordt er ook onderzocht om welke vorm het gaat. Aan het einde van het bezoek wordt er een afspraak bij de arts gepland voor de uitslagen. Na het stellen van de diagnose kunnen patiënten ter begeleiding een casemanager toegewezen krijgen. De casemanager komt thuis en kan helpen bij verschillende praktische zaken.
Brengt u een bezoek aan de geheugenpoli? Dan is het handig om een partner, kind of iemand anders mee te nemen die u goed kent.
Zie ook de folder ‘geheugenpolikliniek’ voor meer informatie.
- TIA-polikliniek
De afdeling neurologie heeft een speciaal spreekuur voor patiënten met verdenking op een T.I.A. (Transient Ischaemic Attack). Bij een T.I.A. is er sprake van een dreigende beroerte, ofwel een kleine beroerte, door een afsluiting van een bloedvat in of naar de hersenen. Om de kans op nieuwe klachten te minimaliseren volgt een snelle analyse naar eventuele risicofactoren. Risicofactoren om een T.I.A. te krijgen zijn: leeftijd, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, hoog cholesterol, roken, hartziekten, zoals ritmestoornissen en een vernauwing in de halsslagaders.Voor een snelle en efficiënte analyse naar deze risicofactoren zijn alle onderzoeken in één dag gepland op de zogenoemde TIA-dagbehandeling.
- CTS-polikliniek
Op maandag- en dinsdagochtenden kunt u, na een verwijzing van uw huisarts, terecht op de Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) poli. U start deze ochtend met een gesprek met uw neuroloog. Aansluitend ondergaat u een EMG en hierna bespreekt de neuroloog de uitslag met u.
Aanbevolen websites
Wachttijden
Polikliniek
Wachttijd
- Neurologie 53 dagen